tisdag 12 januari 2010

Rätt och slätt

Det finns olika sätt att göra saker på:

1) Rätt sätt
2) Mitt sätt
3) Fel sätt
4) Annat sätt

Punkterna 1 och 2 är identiska. Punkten 4 kan även kvala in under punkten 2 och då ingår den också automatiskt under punkten 1. Mycket enkelt.

Den enda punkt jag inte står bakom är punkten 3. Den är absolut inte min.

När jag började mitt liv som vuxen, typ när jag som 20-åring flyttade ihop med en kille, satsade jag hårt på att göra allt på rätt sätt. Det råkade också vara samma sätt som min mormor gjorde saker och ting på. Hon samlade till exempel kläder i en tvättkorg, sorterade dem, tvättade dem och delade sedan upp dem i två högar: strykhög och mangelhög.

Så ock jag.

Jag samlade tvätt, sorterade och tvättade i 40 grader, 60 grader och 90 grader, varje färg för sig i stort sett. Tidsödande och oekonomiskt men mormors sätt, mitt sätt och rätt sätt.

Som en följd av detta stod jag flera gånger i veckan i grovköket och strök. Mina kläder och hans kläder. Det var inte så roligt. Så jag kom på att det hela nog skulle bli lite skojigare om jag ställde strykbrädan framför teven och satte på teven. Det hade jag rätt i, det blev lite skojigare.

Men inte mycket.

Under årens lopp har jag vidareutvecklat mitt sätt att tvätta och mitt sätt att stryka så tillvida att jag nu använder mig av ett nytt sätt.

Jag sorterar inte i någon större utsträckning, jag köper bra tvättmedel och tvättar det mesta utom lakan och handdukar i 40 grader. Alla färger i en enda röra, det blir jättebra. Det mesta är tvättäkta nuförtiden, kan jag informera er som fortfarande slösar bort tid med sortering.

Sen stryker jag inte. Helt enkelt för att han inte bor kvar och för att jag själv siktar in mig på att investera i kläder som inte behöver strykas. Och i den mån jag måste stryka någon minoritetsprodukt som fortfarande kräver detta omak, så stryker jag plagget så lite som möjligt. I princip det som syns, stryker jag. Blusryggen som ändå bara skall bo under kavajen finns det ju ingen anledningen att överarbeta. Dessutom blir den ju ändå skrynklig så fort kavajen har kommit på.

Och dessa nya sätt är båda mina, andra och rätt. Och slätt.

1 kommentar:

  1. Visst är strykning det tråkigaste och mest överskattade hushållsarbetet man kan tänka sig...

    SvaraRadera