lördag 18 juli 2009

Hängrännefix

När det regnade som värst på midsommarafton, noterade både jag och mina gäster, särskilt de med ryggen mot gräsmattan, att min hängränna över terassen hade havererat, åtminstone delvis.

Hängrännor sitter fast i taket med jämna mellanrum, så även mina. Och i ett sådant där jämnt mellanrum hade just den här hängrännan liksom vikt sig utåt varpå Skånes svar på Niagarafallet uppstod när regn levererades från ovan. Inget av regnvattnet kluckade sig stillsamt fram i rännan på sin väg mot hängrännans kollega stuprännan, utan allt vatten stormade ut på ort och ställe. Tyvärr precis där vi satt.

Mina kära väninnor analyserade problemet en stund och enades slutligen om att jag snarast borde byta hängränna, varpå de återgick till sillen och nubben. Hur bytet skulle gå till överlämnades med varm hand till mig och hängrännan att bestämma.

Och vi diskuterade problemet ingående under den kommande veckan. Hängrännor finns att köpa i fyrametersbitar, och jag räknade ut att jag skulle behöva två sådana bitar. Plus lite gavlar, mellanläggsbitar och annat smått och gott. I princip var jag klar med både projektering och uppsättning, i teorin åtminstone. Det enda som återstod var att lösa hur rännorna skulle komma hem. Man tar inte två fyrametersrännor över axeln och promenerar, direkt. Man stoppar dem inte i bilen heller, så länge bilen är ungefär hälften så lång som en bit ränna.

Jag skulle kunna hyra en lastbil. Jag skulle kunna köpa dem på ett ställe där de ombesörjer hemtransport. Båda dessa alternativ avfärdades dock av både mig och hängrännan som för dyra.
Istället bestämde jag mig för att det nog inte skulle regna något mer i år och då fanns inte längre något behov. Projektet avslutades. Billigt blev det också.

Idag påmindes jag plötsligt om problemet igen, när Niagarafallet fick sällskap av Victoriafallet. En hink räckte inte att ställa under, jag fick ställa två, och jag började fundera på att återuppta projektet.

MEN! Plötsligt uppenbarade sig den optimala lösningen! Inte behöver jag köpa ny hängränna, jag kan ju LAGA den jag har.

Med hjälp av ett betongborr, min slagborrmaskin och en ståltråd är min hängränna i princip som ny och jag har väntat ivrigt i flera timmar på att det skall börja regna igen så att jag får se om mitt arrangemang fungerar i praktiken.

Självklart har det inte regnat.

Så istället har jag joggat en runda, tvätten hänger på tork ute och om en stund skall jag börja förbereda grillen. Och imorgon finns det stora möjligheter att tillbinga dagen på stranden. Nu när hängrännan är lagad kommer det garanterat inte regna mer i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar