En väninna beklagade sig igår över att hon varit på vinprovning och noga andats, rullat runt, smackat, svalt, bearbetat eftersmak, himlat med ögonen och verkligen känt efter med alla känselspröten.
Och inte fått ett enda rätt på blindtesterna.
Jag är ungefär på samma nivå, att ge mig en flarra som är uppväxt mot en södervägg och under lagringen snurrats med regelbundenhet i 50 år, är bortkastat. Jag känner ingen skillnad på det och ett glas vin upptappat från en tetra köpt i Danmark och tillverkat för en vecka sedan. Båda lika ok. Smakar vin.
Så för alla er som aldrig lär er doften av läder, björnbär och södervägg, kommer här min egen patenterade vinkurs. Detta är vad man behöver kunna enligt Mimmi Vinutbildning AB:
Röd färg i glaset = rött vin
Vit färg i glaset = vitt vin
Blaskigt rosa i glaset = rosévin
Svider det i kinderna när man dricker = torrt vin
Smakar det som likör = dessertvin
Mår man illa dagen efter = för mycket vin
Jag har klarat mig utmärkt på dessa kunskaper i alla år. Det är inte viktigt att kunna detaljerna, det kan andra få pyssla med som har tid med sånt.
Nu skall jag ta en kopp kaffe. Eller om det är te. Får titta noga på färgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar