lördag 12 september 2009

Tvättprocesser

Det händer ibland, i synnerhet händer det personer i min omgivning som bor i lägenhet, att de tyvärr inte kan träffas en kväll för att de skall tvätta. Jag tvättar hela tiden, varje dag i princip, men jag kan umgås med andra, ge mig ut och springa, ta ett glas vin efter jobbet och klippa gräsmattan ändå, trots att garderobsutfyllnaden skall putsas till.

Jag tycker det är lätt att tvätta, för i princip är det inte jag som gör det, trots att jag får det att låta så. Det är tvättmaskinen som gör grovjobbet. Jag stoppar in och plockar ut. Det tar nästan ingen tid alls.

Men på sistone har jag känt ett visst omak när tvättning har kommit på tal. Jag har försökt skjuta på tvättandet, antytt att barnen skulle kunna ta på sig uppgiften och ibland övervägt om man inte kan ha samma blus två dagar i rad för att förlänga tidsintervallen mellan tvättpassen.
Inget av detta fungerar annat än i teorin, och så har jag fått gripa mig an uppgiften. Och samtidigt bestämt mig för att försöka reda ut VAD i begreppet tvätta som bär mig emot. För det är ju faktiskt bara att stoppa in och plocka ut.

Nu vet jag. Det är inte så enkelt. Och det är det som skaver.

Idag har jag bytt lakan i två dubbelsängar och en 140-säng. Rena lakan, örngott och påslakan i sängarna, smutsiga i tvättmaskinen.

Denna process var tråkig. Och tidsödande.

Efter tvättandet har jag hängt ut allt på tork. Stort pyssel eftersom jag har dubbelsängslakan som inte på något håll ryms på torkvindan.

Denna process var mycket tråkig. Och tidsödande.

Sedan har jag plockat ned allt och MANGLAT hela härligheten. Här pratar vi extremt och mycket tråkig process som tog förbaskat lång tid. Man kan inte låta lakanen åka igenom ett varv i mangeln, bara. Det krävs flera varv, stor konstnärlig förmåga i vikning på egen hand så att veck uteblir, lagom fuktighet och starka nypor när eländet fastnar mellan valsarna i mangeln.
Därefter har allt lagts in i linneskåpet. I den mån någon process i detta förfarande varit roligt, så måste det nog har varit denna. För nu var det hela över för den här gången.

Om man buntar ihop allt det här och kallar det för att "tvätta", så är jag benägen att hålla med. Jag hade inte heller kunnat umgås en tvättkväll under dessa förutsättningar.

Kram Mimmi

(...som inser att livet är lättare när tvättmaskinen är ens egen och inte en som delas med 40 familjer till...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar