fredag 18 september 2009

Vem designar containrar?

Jag tycker mycket om ordning och struktur. Således föredrar jag räta linjer framför krokiga, fyrkanter framför cirklar, och tabeller framför uppställningar av text där man har tryckt på mellanslagstangenten för att skapa mellanrum mellan kolumnerna. För jag SER att siffrorna inte står exakt på hundradels millimetern under varandra och då stör det mig.

Således tycker jag mycket om återvinningsstationer där var sak har sin container. Färgat glas har en, vitt glas har en annan, tidningar slängs för sig och metallföremål för sig. Struktur och ordning så det bara visslar om det.

Men trodde den som designade kartongcontainern att inget större än mjölkkartonger skulle slängas där? Idag på lunchen kom jag släpandes på en kartong som det hade legat en köksfläkt i. Den var stor som en mindre lekstuga, och gedigen som en sådan också. Denna skulle jag på något sätt förvandla så att den kunde prägas in genom ett hål ca 20 x 20 cm.

Åh, vad enkelt det var. Not.

Det tog mig 10 minuter att få jättehäftklamrarna och epoxylimmet att släppa flikarna så att jag kunde få itu kartongen till en stor kartongyta. Jag fick flytta bilen för den täckte nästan upp två p-platser.

Hade det funnits en liten skåra i containern längs med ena sidan, hade jag kunnat peta in kartongen i denna och varit klar. Det fanns det självfallet inte. Jag vandrade runt containern flera varv och drog för säkerhets skull med pekfingret under promenaden för att se om det inte möjligen skulle dyka upp en liten springa som man kunde använda som inkast, men icke.

Då försökte jag vika ihop kartongen. Det var lika lätt som att vika ihop en bil och ställa den bredvid skorna i hallen.

Sen försökte jag riva sönder kartongen i mindre bitar. Det gick om jag tog i med full kraft. Dock hade jag ingen större påverkan på VAR den skulle dela sig. Kartongen ville inte alls rivas sönder på de ställen som jag hade tänkt mig utan delade sig i de mest fåniga bitar vilket innebar att jag hade ett gäng pyttesmå delar och ett gäng otympliga och oformliga.

Det tog lång tid innan jag hade delat upp jättekartongen i bitar liknande pussel för 3-5 år och därefter fick jag pyssla en ansenlig stund med att peta in dessa i hålet på containern.

Jag hann tröttna ca 5 gånger.

Nästa gång tror jag att jag skall elda upp kartongen i trädgården. Och kanske passa på och baka pinnbröd samtidigt. När jag ändå är igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar