onsdag 28 oktober 2009

Vintertid

Jag vet inte säkert om jag gillar det här bytandet mellan sommar- och vintertid. Som regel stökar det till i mina känsliga sömnvanor och det tar flera dygn innan jag har anpassat mig efter den nya tidsordningen. Man kan tycka att en timme hit eller dit inte spelar någon större roll, men det gör det visst.

Allt blir fel, både när jag skall gå och lägga mig, när jag skall vakna och när mina lampor i hemmet skall tändas. Jag har ett synnerligen avancerat system av lampor som på strategiska platser tänds och släcks vid alla möjliga och omöjliga tidpunkter på dygnet för att underlätta framkomligheten för mig på morgnarna, för barnen på kvällarna/nätterna och för att avskräcka tjuvarna på dagarna.

Det tar mig minst två dagar att lokalisera alla dessa timers och ställa om dem när det skall gås över till vintertid. Och när det är gjort är det snart dags att byta ut alla lampor som timerserna/timersarna/tajmrarna (vad 17 heter timer i plural?) strömförsörjer mot adventsljusstakar, stjärnor och små upplysta julgranar i miniatyr. Och sen, några veckor senare, skall man plocka ned dessa och få fram lamporna igen, och därefter är det helt plötsligt dags för omställning till sommartid.

Mycket stressigt. Synnerligen oövertänkt det här med tidsomställning.

Dessutom ägnar jag stor möda och mycket tid åt att försöka tänka i termer om den tid jag precis har lämnat i flera dagar efter övergångarna. Fortfarande tittar jag på klockan och försöker räkna ut hur mycket den egentligen är, eller hade varit, om vi inte hade bytt tid. Vet inte om det är maniskt eller helt normalt, men jag tolkar det välvilligt som helt normalt. Kanske till och med föredömligt. Visar på ett engagerat samhällsintresse.

Utöver det vet jag att jag med säkerhet kommer att få problem när jag vill spela in något program från teven och mycket ordentligt knappar in tiden för Lyxfällan eller Ensam mamma söker eller någon annan kvalitetsföreställning, för att, när jag väl bänkar mig några dagar senare, upptäcka att jag drabbas av A-ekonomi, Uppdrag granskning eller, vilket skulle vara om möjligt ännu värre, ett extrainsatt och förlängt avsnitt av Sportnytt. Bara för att jag har glömt ändra tiden i videon.

Den enda lilla möjliga fördel jag kan se med hoppandet mellan tidszonerna är att jag fick en extra ledig söndagstimme i helgen. Den var trevlig. En sån skulle jag gärna vilja ha igen, snart. Kanske en sådan varje månad. Då skulle det så småningom bli så att familjen går och lägger sig framåt 4-tiden på morgonen, vilket hade fungerat utmärkt för min familjesituation. På så sätt skulle jag och barnen äntligen få samma tider!

Jag tror jag skall föreslå någon det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar