fredag 6 november 2009

Dubbelt uppåt

För 8 år sedan jobbade jag på Sony Ericsson och hade där en kollega som jag plötsligt idag när jag vaknade var det första jag tänkte på. Hur går sånt till?

Min väninna Cl skulle vid ett tillfälle ut och resa å tjänstens vägnar med en kvinnlig kollega. De båda damerna skulle till Stockholm på konferens och transporten till storstaden ägde rum redan dagen före konferensen. Kollegan var inte särskilt resvan och föredrog att vara ute i god tid istället för att riskera att missa förmiddagsseminarierna för att de inte hittade Arlanda Express-tåget till stan. Eller steg på fel och hamnade i Uppsala. Mycket kan ju hända.

Resan inleddes med flygbuss ut till Malmö Airport och bäst de satt på bussen tittade kollegan med fasa i blicken på min väninna och frågade om hon trodde man fick ha med sig tandkräm i handbagaget. Det var ju så många nya säkerhetsbestämmelser som kommit den senaste tiden och sist hon gav sig iväg hade man minsann konfiskerat hennes nagelsax. Fanns det risk att de skulle ta hennes tandkräm nu också?

Det trodde inte Cl, sannolikheten att tuben innehöll mer än en deciliter kändes inte överhängande, och kollegan blev lugn. Frejdigt promenerade man således till säkerhetskontrollen och allt som var löst fick åka igenom röntgen: väskor, jackor, skärp och glasögon. Inget pep när damerna passerade bågen men något i kollegans väska väckte kontrollörens intresse och hon uppmanades att tömma den på sitt innehåll.

Döm om Cls förvåning när det plötsligt ut väskans dunkla djup dök upp både en fickplunta med whiskey och en fällkniv. Väninnan trodde inte sina ögon, kollegan hade oroat sig för tandkrämstuben men tydligen levt i trygg förvissning om att både knivar och spritflaskor skulle ses som något fullt naturligt att ha med sig in i planet.

Kniven kunde kollegan leva utan, men pluntan hade man tänkt skulle komma till användning på kvällen för att fira den lyckade resan på hotellet. Inte kunde man lämna den ifrån sig!

Det enda sättet att transportera flaskan genom säkerhetskontrollen var att placera innehållet där ingen kunde nå det. I magarna. Resolut gick de båda damerna lite diskret åt sidan och delade systerligt på flaskans innehåll, en genom att dricka ur korken och den andra genom att halsa direkt ur flaskan. Något smuttande var det inte tal om, planet skulle ju snart lyfta. Det blev snabbt väldigt roligt, allting, något som även övriga resenärer fick glädje av.

Nästa kväll åkte de tillbaka till Skåne, den här gången med tåg. På tåg får man ha med sig vad man vill fast nu var ju allt det roliga borta från bagaget. Däremot träffade de en synnerligen trevlig karl på tåget och det skrattades högt även på den resan. Tänka sig att SJ har konjak till försäljning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar