måndag 14 december 2009

Julgransköp

Att köpa julgran har alltid varit ångestfyllt för mig. Åtminstone under de åtta år jag har haft eget ansvar för julgransinköpen. När man var två vuxna, kunde man lassa över problemet på mannen. Nu är det jag som är mannen. Också.

Först skall man hitta en gran och köpa den. Det är lätt, shoppa har jag alltid kunnat.

Sen skall man få hem den. Där kommer problem nr 1. En kvinna, två barn, en bil, inget barn som vill ha en gran över axeln. Inget barn kunde heller lämnas hemma under inköpet, åtminstone inte de första av de åtta åren. Dessutom får inte alltid hela granen plats i bilen och då skall spännband användas.

Jag har aldrig ägt några spännband.

Under alla år har granen kommit hem men det har aldrig varit enkelt.

Sen är det tänkt att en vuxen håller granen, den andra skruvar fast granen i julgransfoten. I mitt fall håller kvinnan i familjen (= jag) i granen medan mannen i familjen (= också jag) skruvar fast granen i foten. Detta är problem nummer 2.

Därefter klarar jag resten själv utan att behöva anlita mannen i familjen. Förrän graneländet skall ut, efter nyår.

Då skall antingen ett barrande monster läggas i bilen och transporteras till tippen vilket i mitt fall är uteslutet. Jag vill inte smutsa ned bilen så till den milda grad.

Eller så får man ta fram sågen och och börja ett många timmar långt arbete med att stycka upp eländet i någotsånär hanterbara delar och sedan stoppa dem i tunnan för trädgårdsavfall. Detta gör mannen i familjen. Det vill säga jag.

Förra året skulle vi åka till Thailand på nyårsafton och det kändes olönt att slita med allt detta för en veckas julefröjd. Jag köpte en plastgran som surrogat.

Och blev frälst.

Innan vi åkte till Asien vek jag ihop granen ungefär som Kalle Anka hanterar sin bakgrundskuliss på julafton och det hela tog cirka 5 minuter. Jag blev inte ens svettig.

Och i helgen vecklade jag ut granen igen och klädde den. Det tog också bara 5 minuter.

Imorgon skall jag åka inom macken och köpa en Wunderbaum med tallbarsdoft. Sen är skillnaden mot en vanlig gran obefintlig. Min plastgran till och med barrar.

1 kommentar: