måndag 21 december 2009

Julklappspolicy och IT-baserat verktyg

Julklappar äro mycket viktiga ting som man skall ta synnerligen allvarligt på, och jag har därför utarbetat ett mycket strukturerat och bra system för mina julklappsinköp. I systemet ingår både ett policydokument och ett IT-baserat verktyg.

I policydokumentet står följande:

Det är viktigt att barnen får lika många julklappar var, till sammanlagt samma värde. Jag kan möjligen tulla på antalet klappar om det kniper, men slutsumman skall vara densamma för båda.

I policydokumentet är även barnens mormor, hennes man, barnens pappa och hans nya fru omnämnda. Mormor och hennes man skall få lika många presenter var, men inte nödvändigtvis för samma värde. Barnens pappa och hans fru får också lika många presenter var, fast inte heller nödvändigtvis för samma värde. Blodsband ges förmåner, det är en av huvudparagraferna i policyn.

Därefter plockar man fram det IT-baserade verktyget där varje person finns omnämnda med fetstil. Barnens kolumner ligger bredvid varandra, mormors och hennes mans kolumner är bredvid varandra och slutligen är barnens pappa och hans frus kolumner placerade bredvid varandra. Detta för att hålla koll på antalet presenter, parterna emellan.

Inför julklappsinköpen skrivs de planerade klapparna upp, med estimerad kostnad. I takt med att prylarna köps in, revideras kostnaderna till de faktiska kostnaderna. Dessutom markeras varje pryl med gult när de är köpta, så att man tydligt ser hur långt i julhandeln man har kommit.

Respektive persons julklappskostnader summeras i en cell längst ned under varje persons kolum. Här är det i synnerhet viktigt att jämföra barnens summaceller och målet är att dessa skall vara identiska på kronan när. Lyckas man med det är det roligt.

Samtliga personers summaceller summeras i en annan cell. Här ser man hur många tusenlappar hela kalaset har kostat. Denna cell är inte så rolig.

När alla cellerna är gula är man klar. Inledningsvis hade jag gjort cellerna röda, för att det skulle bli mer jullikt, men det var så himla svårläst för en halvblind 45-åring att jag fick byta till en färg som kontrasterade bättre.

Nytt för i år är att jag både i policydokumentet och i Excel-kalkylen har nämnt även mig. Jag behöver dock inte kämpa på med att köpa lika mycket till mig som jag gör till barnen. Däremot känns det viktigt att jag får minst lika mycket som mammas man. Jag har ju iallafall blodsband.

1 kommentar:

  1. Tack Mimmi!

    Excel är totalt underskattat som världfredsbärare... Julefrid :-)

    SvaraRadera