torsdag 21 januari 2010

Män

Jag har idag fört stimulerande diskussioner med en man om män och vilka olika kategorier som finns att identifiera inom denna gruppkonstellation. Det finns inte så många kategorier. Tre närmare bestämt.

Själv inledde jag samtalet med att utgå ifrån att det bara fanns en, men det var fel, det hävdade mannen bestämt. Man kunde inte dra alla män över en kam, det skulle vara orättvist, menade han. Och jag höll efter visst övervägande med. Inte minst för att det hade blivit trångt och bökigt om alla män skulle dras över samma kam och i sådana situationer börjar männen slåss och bråka med varandra, det vet jag av erfarenhet.

De tre huvudgrupper av män som min manlige vän tyckte sig ha identifierat var följande:

  1. Män som uppträder burdust, ser allmänt otrevliga ut och är fräcka i munnen. Den här kategorin kan benämna fina saker som kvinnliga kroppsdelar samtliga skapade i ljuvt samarbete mellan storken och gud, för fula saker. De kan rapa, släppa väder och göra saker i badrummet som luktar illa utan att spreja med doftsprej efter sig. Humorn är inte välutvecklad och är den det, så är det fel sorts humor som utvecklats.

    Män i denna kategori tror att de är manliga och att de attraherar kvinnor. De har fel.

  2. Män som uppträder belevat, för sig både med klädmässig och uppträdandeelegans och är underhållande. Alla olämpliga kroppsfunktioner har de tränat bort, de luktar ständigt Hugo Boss eller Davidoff, kör företrädesvis BMW och kommer ofta till sin kvinna fulla med blommor, choklad, något litet trevligt plagg t ex en päls (fusk-) eller en ny platt-teve.

    Män i denna kategori tror att de är manliga och att de attraherar kvinnor. De har rätt ofta rätt.

    Tyvärr har de en viss benägenhet att testa den rätten mellan varven. Stor otrohetsvarning. Utöver det drabbas deras kvinnor ofta av urinvägsproblem eftersom de aldrig lyckas komma in i badrummet. Där befinner sig mannen. Vill kvinnorna nödvändigtvis kissa får de göra det på jobbet eller i vasken i köket. Detta går emot kvinnans natur, särskilt det sista.

  3. Män som är ett mellanting. Min manlige vän tyckte att mellantingen inte var så mycket att orda om, de spelar med i de båda övriga kategorierna och kan anta vilken roll som helst som passar dem för stunden. Tillsammans med grabbarna är de kategori 1, tillsammans med kvinnorna är de kategori 2.

    Män i mellantingskategorin tror att de är manliga och att de attraherar kvinnor. De har väldigt ofta rätt. Denna kategori har störst framgång på äktenskapsfronten. Ibland blir de emellertid buttra och sura när de blir gamla. Undrar vem de är egentligen, får en identitetskris. Flera kända sådana fall finns. Liten varning, främst för kvinnor som traktar efter livslångt förhållande. Fram till 55 är de dock helt ok.

När vi hade kommit så här långt i diskussionen noterade han ett visst frånvarande uttryck i mina ögon. Jag satt och försökte peta in honom i någon av kategorierna och kunde inte hitta en riktigt bra plats för honom någonstans. Ett hopplöst fall, faktiskt. Fast så förstod inte han det.

Han informerade mig istället om att han själv befann sig i suveränitetskategorin. Deluxe-modellen. Kategorin med stort K och utan skymten av en siffra inblandad. Enligt sin egen uppfattning kännetecknas män i hans deluxe-kategori av följande:

Män i den här kategorin är män som kan ge all trygghet en kvinna behöver, de är goda lyssnare, ger kärlek, levererar barn, är försedda med kvinnlig (det vill säga ROLIG) humor, är allsidiga, äter allt och kan klä sig efter alla tillfällen. Vid bad väljer de t ex badbyxor och inte badrock.

Män i denna kategori tror att de är manliga och att de attraherar kvinnor. De har rätt.

Men samtidigt har de sin glansperiod före 40 för därefter orkar de inte längre hålla skenet uppe och begå våld på sin egen personlighet så till den milda grad som krävs för att målet med kategorin, d v s frekvent kvinnofångst, skall uppnås. Dessa män återfinns ofta, när de kommit upp i medelåldern, i Nepal sittandes iklädda buffelhudar och spanandes ut över snöiga bergstoppar i stum tystnad. Med en trogen hund vid sin sida.

Själv är jag kvinna. Vi tillhör ett mångfacetterat fenomen som förvisso kan stuvas in i kategorier, vi också. För tillfället finns det emellertid sju miljarder kategorier för kvinnor. Och det föds en ny kategori varannan sekund, någonstans i världen. Att beskriva kvinnan är således aningen svårare än att beskriva mannen. Inte helt överraskande. Sannolikt inte heller för mannen...

1 kommentar:

  1. Underbart.

    Jag tror att jag genast får starta någon undergroundrörlse eller utbrytarfraktion för att få svängrum i de här lite trångsynta kategorierna...

    Vet dock inte riktigt hur... En FB-grupp kanske...

    Nä, uppkopplingen är för trög här i Nepal... det får va...

    SvaraRadera