fredag 26 mars 2010

Personalfest

Igår kväll var jag på personalfest. Sådana började jag gå på för ca 25 år sedan. Då gick det till enligt följande:

Kvällen började kl 17 med att man samlades någonstans, snackade skit, rökte massor och drack alkohol. Detta kallades förfest.

Sedan gick man vidare till festen, bordsplacerades, rökte massor och drack alkohol. Ibland åt man något också. Ingen kom ihåg dagen efter vad man hade ätit. Att man hade druckit stod däremot helt klart för de flesta.

Sedan dansade man. Mellan varven var man ute och luftade sig, rökte och drack alkohol.

Diverse skandaler uppstod, några slogs, några fick ihop det, några som fått ihop det på förra personalfesten gjorde slut, någon spydde i en papperskorg, några dansade omkull med diverse benbrott och andra skador som följd, någon ville tala om för chefen vad han eller hon EGENTLIGEN tyckte om arbetsplatsen, hur firman BORDE skötas samt upplysa om att chefen hade en del dåliga sidor som chefen uppenbarligen var ovetandes om. Chefen hade emellertid som regel gått hem vid det laget. Även chefen hade varit med förr.

Efter festen kom efterfesten. Den var till förvirring lik förfesten med den enda skillnaden att många pratade men ingen förstod vad de övriga sa.

Om det var en bra efterfest, gick man direkt till kontoret och började jobba. Vissa, som inte kunde gå, blev kvar på efterfesten och tog sig hem framåt seneftermiddagen.

Framåt lunch var de som jobbade väldigt trötta, mådde illa, hade frossbrytningar och dessutom började man komma ihåg detaljer från gårdagen som man hade mått bättre av att inte minnas. Kollegorna gjorde vad de kunde för att bättra på allas minnen med diverse detaljer. Det skrattades rått. Några gick hem.

På många ställen under 90-talet drogs personalfesterna in. Alternativt gjordes om till teambuildingdagar varje avdelning för sig, dagtid. Alternativt förlades till fredagskvällarna så att inte produktionen skulle gå i putten en hel arbetsdag. Frid över de vilda personalfesternas minne.

Nu är det helt andra regler som gäller:

Förfesten var helt torr. Möjligen att någon drack lite kaffe.

Festen var inte helt torr men nästan. Själv intog jag 1 ½ plastglas vin. Det kändes lagom.

Ingen rökte inomhus.

Nästan ingen rökte utomhus.

Ingen passade på att spy när man ändå var ute och luftade sig.

Inga fick ihop det. Åtminstone inte så att jag såg det. Kan vara att man är diskretare nu. Mindre alkohol kan göra flirtandet mer subtilt.

Ingen gjorde slut.

Ingen ville slåss med sin chef. Istället dansade man med dem. (Vilket i något fall kunde vara ungefär detsamma.)

Ingen orkade efterfest.

Själv cyklade jag hem i natten och kan idag inte fatta varför jag är väldigt trött, mår illa och kanske inte direkt har frossbrytningar men ändå mår väldigt konstigt temperaturmässigt.

Det måste vara dansen.

1 kommentar: