onsdag 26 maj 2010

Kortkonster

Igår skulle jag tillverka ett litet personligt gratulationskort som jag skulle skriva ut på färgskrivare. Dubbelsidigt skulle jag skriva ut. Jag såg framför mig hur fint det skulle bli.

På framsidan, som skulle vikas till ett litet häfte, skulle det på höger sida vara en liten bild på blommor och ett käckt skrivet "Grattis".

På baksidan skulle det på höger sida stå vad det kära barnet (dottern) skulle föräras av mig i födelsedagspresent. Nagelbyggeri, i det här fallet.

Det verkade både roligt och fint och det låter enkelt när man beskriver det, men vänta bara tills jag har förklarat, som korpral Karlsson sa. Inget är så lätt som man tror.

Jag startade datorn, drog igång Word och ritade upp två rutor varpå jag fyllde den högra med en blombild och ett "grattis". Fint så man blev tårögd. Sen försökte jag rita likadana rutor på sidan två i dokumentet och där fylla högra rutan med en berikande text om nagelbyggeri samt uppgift om den höga kostnaden för detta som jag, hennes moder, osjälviskt hade för avsikt att stå för. Även detta blev fint så att jag fick göra en paus och torka ögonen. Fåglarna kvittrade och jag hörde en violinkonsert i dur för min inre hörsel.

Sen skulle jag skriva ut. Och då dog både fåglarna och musiken.

Sidan ett gick utmärkt. Allt blev precis så fint som jag tänkt mig. Jag tittade en lång stund med beundran på min skapelse och lade sedan i samma papper i skrivaren på nytt, fast upp och ned, och beordrade utskrift av sidan två. Papperet kom ut och texten stod mycket riktigt på motsatta sidan men tråkigt nog längst ned på sidan. Blombilden var längst upp. Inte bra. Svårt att vika så att det blev snyggt. Jag skrattade till lite glatt och bestämde mig för att försöka en gång till.

Jag skrev ut sidan ett igen. Mycket bra. Och lade därefter i samma papper igen i skrivaren, fast tvärtom mot förra gången, och tryckte på "skriv ut". Nu kom texten ut på samma sida som blombilden. Och längst ned. Inte väldigt mycket bättre. Lika svårt att vika så det blev snyggt. Jag log ansträngt och gav mig på det hela igen.

Tredje gången gillt. Jag skrev ut sidan ett, jag tog ut papperet, tänkte länge och omsorgsfullt, vände och vred på arket och lade slutligen in det i skrivaren och tryckte på utskrift. Nu kom texten ovanpå blommorna. Omöjligt att vika det hela snyggt. Jag röt.

Den här gången skrev jag ut fem exemplar av sidan ett. Lade dem på olika håll i skrivaren: upp och ned, fram och tillbaka, ut och in. Alla varianter var uttömda efter fyra gånger så det femte papperet sparade jag för kommande behov. Beordrade utskrift. Tittade på tre ark som blev helt uppåt väggarna och tog sedan försiktigt, med kärlek och stolthet, upp det fjärde som blivit helt som jag hade tänkt mig.

Jag vek och det blev snyggt. Jag log.

Och jag bestämde mig för att nästa gång skall jag köpa ett färdigt kort. Finns massor av dem på Ica.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar