söndag 11 juli 2010

Det haltar betänkligt i naturen

Jag råkade slänga ett öga på min gräsmatta idag. Det som tidigare, frid över dess minne, har varit en gräsmatta. Nu ser det mer ut som en sån där kokosmatta som man köper på Ikea och har i hallen eller på balkongen. Det saknas vatten, är min bestämda slutsats.

Det tycker allt annat i trädgården också. Allt förädlat och odlat, åtminstone. Ogräset jublar och trivs, växer och frodas som aldrig förr. Sånt är märkligt, måste jag säga. Var finns konsekvensen i de grundläggande besluten om vad växter behöver?

Vi pratade om det i den sena timmen igår, och halkade sedan raskt in på hur Gud tänkte när hon gjorde så in i hoppsan många fula fågelarter, t ex. Är det nödvändigt att vi har både duvor, skator, kajor och kråkor? Hade det inte räckt med en sort? Om nu inte alla fåglar kunde vara antingen söta som kolibrir och talgoxar eller ståtliga som hägrar, svanar och storkar?

Och vilken roll spelar fästingar? Mer än ställa till besvär för oss människor? Om de t ex utgör mat åt duvor så kunde vi tänka oss att ta bort både fästingar och duvor. Och att bin fyller en funktion i honungsproduktionen det förstår vi, men vilken nytta gör getingarna? Kanske var getingarna bara en testproduktion, för att se om principen höll, sen kom bina och i det allmänna skapandet glömde kanske Gud helt enkelt att ta bort getingarna. Flera av oss har blivit stuckna, det är från den utgångspunkten vi känner agg.

Sammanfattningsvis tycker vi att det haltar betänkligt på sina håll i naturen. Och att en del produkter som finns där ute känns väldigt onödiga. Och onödigt känsliga och gnälliga. Vi överväger att skriva ned alla förbättringsförslag vi har. Nya kommer när vi skall klippa häcken nästa gång hos någon av oss. Det är lite oklart hur vi skall skicka upp listan till Gud, men det kommer vi säkert på också. Vi brukar kunna räkna ut det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar