söndag 29 augusti 2010

Inga fria tolkningar

Igår tittade jag på en film som hette "Birth" och där huvudrollen spelades av Nicole Kidman. Det var en drama och det är den filmkategori jag föredrar, tätt efter romantiska komedier.

Filmen gick i stora drag ut på att Nicole varit gift med Sean som gick och dog under en joggingtur i parken. Slarvig kille. Tio år gick, Nicole hittade ny kille, Joseph, och honom tänkte hon gifta sig med. Tveksamt val, jag tyckte varken han var speciellt snygg eller verkade direkt rolig heller, men jag bestämde mig för att ha överseende och låta henne välja själv.

Mitt i bröllopsförberedelserna dyker det upp en tioårig kille vid namn Sean som påstår att han är hennes döde make i reinkarnerad tappning. Nicole var egentligen således hans fru, skulle några gifta sig så var det Sean och Nicole, och Joseph kunde kamma sig. Tyckte Sean.

Dessutom visste Sean en massa intrikata detaljer om Nicoles liv, både sådant som även hennes övriga anhöriga kände till och lite mer intima detaljer i stil med var och hur och när och första gången och sånt. Mycket mystiskt.

Jag undrade intensivt hur de skulle lösa detta. Det undrade uppenbarligen Nicole också, men till slut hittade hon på att hon och Sean skulle rymma, invänta hans 21-årsdag och raskt gifta sig och fortsätta på det äktenskap de inledde innan han gick och dog.

Jag tyckte det lät som ett bra förslag.

Fast, rätt som det är dyker Clara upp, en bekant till Nicole och tydligen Sean den äldres älskarinna. Detta verkade Sean den yngre inte känna till vilket uppenbarligen gör honom lite förvirrad. När Nicole så presenterar planen för rym och gift, så påstår han att han ljugit. Oklart om detta är sant eller inte. Killen är inte så utförlig och meddelsam som man skulle önska.

Nicole gifter sig trots allt med Joseph, Sean den yngre återupptar skollivet och skriver slutligen ett brev till Nicole där han säger att han nog varit förtrollad men att allt nu är bra och att de skulle ses i nästa liv. Tack och hej, nästa tjej, typ.

Och sen slutade filmen.

Sånt avskyr jag.

Man vill ju veta hur det blivit på det viset, varför och vad som hände sedan. Gärna lite eftertexter om att Nicole levde olycklig i hela sitt liv, längtandes efter Sean och läggandes en förmögenhet på olika medium som försöker få kontakt med Sean den äldre, att Sean fått blodtransfusioner från blod som visade sig komma från Sean den äldre, men att han, så fort dessa upphörde, glömde alla Sean den äldres minnen och blev en vanlig tioårig pojke som gillade Nintendo och som blev brandman när han blev stor.

Någon slags förklaring, gärna vetenskaplig och sedan en summering av "detta hände sen".

Utrymmen för fria tolkningar är vi inte intresserade av. Hela mitt liv består av fria tolkningar, när jag ser på film vill jag veta hur det blir. Och gärna lyckliga slut också.

Jag önskar att det kunde stå en liten ruta med texten "Denna film ger utrymme för fria tolkningar" och en bock i rutan om så är fallet. För sådana filmer hade jag aldrig hyrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar