fredag 29 oktober 2010

Ity och emedan

I förrgår satt jag och lyssnade hela dagen på en av vår större statliga myndigheter som bland annat berättade om en rykande färsk föreskrift innehållande instruktioner för hur jag och mina kollegor skall arbeta de kommande åren med början 2011.

Det betonades regelbundet att mitt (och andras i branschen) arbete är till för att främja tryggheten och säkerheten för barn, kvinnor och män och det fick mig att fastna lite i egna tankar.

Inte för att det på något sätt var revolutionerande att jag arbetar för trygghet för barn, kvinnor och män, för det har jag på något sätt snappat upp redan tidigare. Nej, det vara just uppräkningen av de tre kategorierna som intresserade mig.

Min erfarenhet är att när man räknar upp något så gör man det för att det är någon kategori man inte vill ha med. Jag var således upptagen i flera minuter med att fundera på vilken eller vilka kategorier man inte ville att jag skulle ta hand om. Ungdomar var inte nämnda, ingick de i barn eller ingick de i kvinnor-/män-begreppet? Eller var det tänkt att ungdomarna skulle reda sig själv mellan 13 och 18 år då jag tog över igen?

Till slut kunde jag inte hålla mig och medan övriga ställde djupa och initierade frågor om paragrafer och kapitel så kände jag mig föranledd att räcka upp handen och fråga varför man skrivit barn, kvinnor och män.

Föredragshållaren tittade på mig och svarade:

- Tja, förr brukade man skriva människor.

Jag nickade igenkännande, människor hade jag hört förr.

- Men det håller inte ur ett genusprespektiv, fortsatte han. Ordet "människor" börjar ju på "män" så därför uttrycker vi oss i termer av barn, kvinnor och män numera.

Jag blev helt stum. Och är det nästan fortfarande, två dagar senare.

Frågan är nu om man fortfarande kan använda ordet "men" eller om vi skall börja med "but" istället? Och kan inte det lätt missförstås som att man antyder någons bakdel?

Det känns som om det lutar åt att SAOL får in orden "ity" och "emedan" i nästa version av ordlistan. Och kanske rentav ta bort det skamliga ordet människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar