måndag 22 november 2010

Inför första advent

På söndag är det första advent och då skall alla ljusstakar, stjärnor, ljusslingor och små klädda miniatyrjulgranar stå på sina platser. Samt lysa. Helst. Så brukar det emellertid inte vara.

Vis av erfarenhet börjar jag med förberedelserna inför detta redan idag, måndagen innan. Jag vet inte vad som händer i förrådet under sommaren men i flera fall har små lampor gått sönder, det som jag minns som små söta vanliga stickkontakter visar sig plötsligt bestå av rejäla transformatorklumpar som inte alls passar in i mina smala tjuvuttag och i ljusslingorna har flera av de seriekopplade lamporna kollektivt lagt sig med trådarna i vädret och tackat för sig. Det blir liksom inte samma effekt om bara 8 av 40 lampor lyser.

Att 32 lampor är släckta betyder inte att 32 lampor är sönder. Det betyder att en lampa i varje serie av åtta är sönder, övriga är för det mesta hela. Det spelar emellertid ingen roll i vilken ordning man testar lamporna. Det är alltid den sista lampans fel att serien inte har lyst. Alltid.

Idag har jag satt upp fem adventsljusstakar och fått dem att lysa. Jag har även konstaterat att jag inte har den blekaste aning om hur jag fick två ljusslingor i balkonglådorna under köksfönstren samt två adventsljusstakar på fönstrens insidor att lysa förra året. Slingorna består av två rejäla transformatorer som vardera behöver två uttags utrymme för att trivas. Alla dessa lysetyg skall kopplas sammans med en timer och jag utgår ifrån att jag har haft en grenkontakt med minst 5 uttag till hjälp förra året. Jag minns det inte och jag har inte den minsta lilla aning om var grenkontakten kan tänkas ha tagit vägen sedan sist.

Återstår gör en stor stjärna, ytterligare två adventsljusstakar och tre små granar med belysning. Jag beräknar att vara klar med allt på fredag kväll.

På lördag har första lampan för säsongen gått sönder. Så brukar det vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar