onsdag 29 december 2010

Hängt sig

De senaste kvällarna har jag ägnat all tid åt tekniska landvinningar i sonens ägo. Han äger en styck kraschad laptop, en ny hårddisk (en liten it-mojäng som skall opereras in i den kraschade laptopen) och en ny iPhone som i sin tur kräver iTunes som i sin tur kräver en dator att installera hela härligheten på. Och en mamma som kan visa hur man hanterar produkterna.

Tråkigt nog har inte mamman själv några motsvarande tekniska landvinningar, mamman får som regel ärva det barnen inte längre vill ha, och hon förstår i allt högre grad hur Askungen kände sig. Det verkar kul med nya klänningar och baler på slottet.

Igår kom den nya hårddisken med ett Fedex-paket och via posten kom tre cd-skivor som tillsammans och utan några som helst instruktioner skulle göra så sonens laptop med den kraschade hårddisken fungerade igen. Jag förväntades hjälpa till med att föra dem samman. Utan några som helst instruktioner eller vägledning, som sagt.

Med friskt mod och ett antal skruvmejslar lyckades jag faktiskt och mot förmodan räkna ut vad som var den kraschade hårddisken, operera ut den ur datorn, trycka in den nya hårddisken samt skruva ihop hela härligheten igen utan att några delar blev över. En halv seger som jag dessvärre tog ut i förskott. Sånt skall man inte göra, då blir ödet småsurt och vill jävlas. Ödet styrs nämligen av Jantelagen med tillhörande förordning.

För när jag skulle installera mjukvaran till hårddisken så ville ingen av cd-skivorna fungera. En tråkig motgång, men klockan var ändå över midnatt vid det laget så jag kunde med gott samvete stänga butiken och låta problemet ligga till sig.

Idag kom jag på att om jag bootade datorn med en av skivorna på plats och samtidigt tryckte frenetiskt på Esc-tangenten så gick programinstallationen igång. Sånt vet väl alla människor.

Efter drygt en timme var skiva tre av tre på plats och jag hade på allvar börjat ta ut segern. Då hänger sig möget. När jag startar om datorn, får jag börja installera om hela härligheten. Ville nästan gråta då, men bet ihop och började göra om det jag en gång redan gjort.

Ytterligare drygt en timme passerade. Jag tittade intensivt på pcns skärm hela tiden, för att med målmedveten och stadig blick få datorn att göra som den skulle och inte som den förmodligen tänkte. Efter dryga timmen behövde jag göra ett hastigt besök på toaletten. Allt installerades så fint och jag smet iväg i max 3 minuter.

När jag kom tillbaka hade datorn hängt sig.

Imorgon skall jag ringa HPs helpdesk och berätta att även jag har känt åtminstone två gånger i kväll att jag skulle vilja hänga mig.

Varför kan aldrig något vara enkelt...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar