lördag 25 december 2010

Paket till tidningsbudet

På lille julafton bestämde jag mig för att ge tidningsbudet en julklapp som tack för att han eller hon tappert stävat fram i snöstorm och -vallar för att ge mig min tidning. Jag gjorde ett fint cellofanpaket av en lussebulle, ett stort pepparkakshjärta och några hemlagade tryfflar. I paketets topp knöt jag ett rött band och klistrade dessutom på en lapp med texten "God jul, tidningsbudet".

Godheten värmde i hjärtat på mig.

Problemet var bara hur paketet skulle fästas så att han inte missade budskapet. Att lägga paketet i lådan kändes riskfyllt, för vilket tidningsbud tittar ned i lådan innan han kastar in tidningen? Inte många.

Att hänga paketet på utsidan av brevlådan förkastades också som för riskfyllt. På nätterna ronderas villaområdet av små tonåriga huliganer med kroniskt tomma magar. Sannolikheten att någon skulle se min kulinariska påse hänga där och sno den kändes överhängande.

Efter lite klurande tog jag pakettejp och fäste den ena änden av tejpbiten i cellofanpaketet och den andra på locket utsida. Sedan provlyfte jag locket. Systemet funkade förträffligt. När locket lyftes for cellofanpaketet upp som en gubbe i lådan och jag kunde riktigt se hur fylld av överraskad, tårögd glädje tidningsbudet skulle bli vid upptäckten.

Nöjd med mitt arrangemang gick jag in och lade mig.

På morgonen sprang jag med raska kliv över snöhögarna för att se om påsen var kvar. Innan jag öppnade locket konstaterade jag att det märkligt nog var gott om fotsteg under brevlådan, det borde bara vara mina, men av den nedtrampade snön att döma hade en mindre folksamling stampat på stället under natten. Mycket mystiskt.

Jag lyfte på locket och hittade min tidning och konstaterade samtidigt att gubben i lådan inte for upp. Cellofanpaketet var borta.

Sen upptäckte jag att det låg tre julkort i brevlådan också. Ett var från grannen mitt över gatan och två var adresserade till mig men med fel husnummer. Dessa hade sannolikt hamnat i fel lådor och så hade de felaktiga lådornas ägare känt att korten skulle vidarebefordras till den rättmätiga mottagaren på julnatten.

Minst tre personer utöver tidningsbudet har alltså sett mitt gubben-i-lådan-arrangemang. Frågan är vem av dessa som tog paketet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar