söndag 2 januari 2011

Turist i Stockholm

I mitt yrkesliv har jag varit i Stockholm hundratals gånger. Vid dessa tillfällen har jag som regel flugit till Arlanda eller Bromma, åkt tåg eller buss till antingen Kista eller Älvsjö (beroende på vilket IT-företag jag jobbade på och var chefen satt) och sedan gjort omvända trippen hem igen. En period hittade jag fantastiskt bra i Kista. Hade dock aldrig någon privat nytta av just den kunskapen.

Vid några tillfällen har jag åkt tåg hela vägen eftersom jag skulle på möte i innerstaden. Då har jag klivit av tåget, tagit en taxi till den plats där mötet ägt rum, varit där, tagit en taxi tillbaka till stationen, åkt hem.

Det jag har kunnat om Stockholm är sannolikt mindre än vad barnen i de lägre klasserna lär sig i skolan.

Detta har jag nu tagit ansvar för och rått bot på. I några dagar har jag varit en seriös turist i Stockholms innerstad, jag har gått med karta i handen, noggrant studerat alla viktiga platser såsom Spy bar på Stureplan, Sergels torg, Mc Donalds på Vasagatan (som jag via jobbet har lärt mig är den mest brottsdrabbade platsen i stan) samt stadshuset och slottet. Därefter hoppade vi på en turistbuss som för 250 kronor per person körde oss runt i 1 ½ timme och visade oss ovannämnda platser och några till samtidigt som vi via hörlurar fick oss till livs både kultur, historia och lite skvaller.

För att ytterligare komplettera bilden har jag provhandlat livsmedel på Hemköp vid Sergels torg, jag har studerat Hemnet för att se vad det kostar att bo i smeten och jag har inventerat förekomsten av fast food samt deras prissättning. Jag kan nu dra följande vetenskapliga slutsatser:

  • Maten är dyr i Stockholm. En 33 centiliters Coca cola kostar 6 kronor i Vellinge på Willys. Samma produkt kostader 12 kronor på Hemköp. Ett minuspoäng.
  • En dubbelmacka som jag kan bre för 3,50 hemma och köpa för 20-30 kronor i Skåne kostade 65 spänn i Stockholm. Använder de bladguld istället för bordsmargarin? Ett minuspoäng.
  • Falafel har inte kommit till Stockholm ännu. Malmös livrätt som man betalar 20 kronor för en extrastor en hade sannolikt landat på 85 kronor i Stockholm. Om den funnits, alltså. Fem minuspoäng.
  • Lägenheterna verkar dyra. Jag hittade en fin på 400 kvadratmeter till det facila priset av 30 miljoner. Lite dyrt. Får spara ett tag till. Två minuspoäng.

Men jag skulle utan problem kunna tänka mig att flytta dit. Jag är såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar