söndag 27 mars 2011

Jag och inspector Barnaby

Om man har tillgång till fler än SVTs kanaler på teve, så har man också tillgång till inspector Barnaby och hans mord vid flera tillfällen i veckan.

Just den där typen av stabil, manlig karl, lugn, klok och listig, har alltid tilltalat mig och hittar jag ett mord i Midsomer i tablån så prioriteras detta framför andra program. Och, i ärlighetens namn, också framför städning, strykning eller träning på Friskis.

Jag hänger emellertid upp mig på en sak. Alla i Midsomer bor mitt ute i spenaten, det är gräsmattor och skog så långt ögat når och när de åker in till stan, är stan fullt jämförbar med Hurva eller Glemmingebro. Blinkar man till om man åker bil genom stan finns det risk att man missar alla affärerna.

Alla känner alla och har ofta kopplingar till varandra generationer bakåt. Där finns inga barn, eller åtminstone väldigt få, och knappt heller några tonåringar. Och dessutom dör minst tre i varje avsnitt.

Finns det någon kvar i Midsomer nuförtiden, överhuvudtaget?

Och vad är det som gör att man prefererar mord som konfliktlösning just i Midsomer? Arv? Miljö? Kultur?

Frågorna är många och kommer jag in på den kurs i kriminologi jag har sökt in på till hösten, så skall jag redan då börja förbereda min doktorsavhandling på temat "Mord i Midsomer, en studie i socioekonomiska och -kulturella aspekter på våldsbenägenheten i ett geografiskt avgränsat område". Eller något liknande.

Och kommer jag in på beteendevetenskap skall jag försöka reda ut vad snygge Barnaby egentligen ser hos sin fru. Personligen tycker jag att jag hade passat honom bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar