onsdag 6 juli 2011

à la Kamprad

Om man har ett en och en halv plans hus får man förmånen av att följa årstidernas växlingar på ett underbart sätt genom att vistas på ovanvåningen. Är det kallt ute är det kallt inne. Är det varmt ute är det hett inne. Under en kort period på våren och hösten, som regel cirka två dagar totalt, är det lagom.

Idag gjorde jag slag i värmesaken och åkte iväg och köpte två stycken golvfläktar för kalluftstillverkning. De skall stå i barnens rum där det nyss i det rum som har morgonsol och således har legat på skuggsidan sedan i förmiddags, rådde 27 grader.

Fläktarna vägde fyra kilo var och jag trodde att det bara var att öppna kartongerna, plocka ut fläktarna och plugga in sladdarna i nätet. Nog borde väl åtminstone elektroniska produkter vara färdigmonterade vid leveransen?

Ack, nej. Kamprads påhitt som går ut på att någon bara tar fram beståndsdelarna, hafsar fram någon slags beskrivning avsedd främst för personer med civilingenjörsexamen inriktning mekanik, och sedan trycker ned hela härligheten i en kartong, har smittat av sig.

Fläktarna bestod av cirka tio delar och en skriven instruktion där ord som motorhus, plastskruv, mutter och gummitäckning ingick. Jag fick räkna ut vad som var vad genom uteslutningsmetoden. Motorhuset var det enklaste. Plastskruven visade sig vara en jättehätta, såg ut ungefär som en halv golfboll. Muttern hade de redan monterat på, den var gigantisk, svart, tillverkad i plast och det tog mig en lång stund av letande i kartongen och kraftig irritation över att de glömt skicka med en viktig detalj innan jag hittade den på sin ändhållplats. Överambitiös packkille, antagligen.

Det tog mig en god stund att montera ihop fläkt nummer ett och en något längre stund att montera ihop fläkt nummer två. Fördröjning kom sig av att jag blev övermodig och bestämde mig för att montera ihop fläkt nummer två ur minnet, utan att följa instruktionen. Det blev fel.

Nu är båda fläktarna i drift och gör sitt jobb. Själv skall jag besöka mitt svala och behagliga sovrum beläget på bottenvåningen. Nästan lite kyligt. Kanske skall sätta på elementet..?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar