lördag 2 juli 2011

Tajmingen är viktigt

Den gångna veckan, framförallt vardagarna (då jag arbetade, Mimmis anm.) rådde det sommarväder enligt svensk standard. Idag, lördag (då jag är ledig, Mimmis anm.) häller regnet ned och det är tveklöst höstväder enligt svensk standard. Ljuslyktan seglar omkring på glasskivan på terassbordet, det har bildats små dammar på trädäcket och fortsätter det så här får jag börja bygga sandsäcksvallar för att skydda huset när husen längre upp i backen börja flyta nedströms.

Detta är ett exempel på hur viktig tajmingen är för saker och ting i livet.

Allt jag hade räknat ut att jag ville göra idag krävde en varm och solig inramning. Jag hade trott jag skulle kunna cykla till stranden på dagen, slänga på lite lasyr på något plank i trädgården framåt kvällningen, grilla något trevligt, kanske sippa på en GT medan maten blev klar och uppleva sommaren så mycket jag orkade.

Detta hade gjort mig till en lycklig medborgare, jag hade fått motion vilket är bra för hälsoaspekten av samhällsekonomin i ett längre perspektiv och jag hade bidragit till marknadsekonomin genom att sannolikt köpa glass, köpa mer lasyr och kanske komplettera med ännu en perenn i trädgården.

Vad skall jag göra nu? Plocka svamp? Kratta höstlöv? Plocka äpplen och göra äppelmos? Inget funkar eftersom tajmingen är fel. Sannolikt blir jag sittandes framför datorn eller med en bok. Jag kommer inte att röra på mig i tillräcklig utsträckning, jag kommer att småäta och blir det riktig panik kanske jag bakar morotskaka med glasyr. Och äter av den!

På något sätt var det mer rätt förr, när jag var barn. Punktligt till skolavslutningen var det sommarväder och det höll i sig hela vägen fram till september då hösten började. Lagom till min födelsedag (slutet av november) kom snön och jag har många minnen från barnkalas med pulkaåkning. Snön låg kvar utan slask och dumheter så pass länge att sportlovet var räddat. I mars blev det vår och sen började allt om igen, punktligt som en klocka. Regn på hösten, snö på vintern och sol resten av året, så minns jag att det var och hur bra och praktiskt var inte det?

Barnen var glada, bönderna visste vad de hade att utgå ifrån och det gjorde inget att vi aldrig hade möjligheterna att åka utomlands. Det behövdes liksom inte.

Idag börjar dessutom Falsterbo horse show och det förstår ju alla människor hur dumt det är att det ösregnar under en sådan folk- och hästfest. Sånt hade aldrig tillåtits när jag var barn. Då minns jag att man var bättre på tajmingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar