lördag 2 juli 2011

Matta, godis och uppehåll

Jag satt och tittade på regnet i tio minuter. Sen slutade jag med det, man tröttnar snabbt på enformig underhållning.

Istället tog jag ansvar för marknadskrafternas fortlevnad och körde iväg och köpte en matta, lotion, tvål, mat, glass, en påse salt & blandat samt små briketter som man använder för att få fart i brasor med.

Därefter tog jag en sväng om bibblan och nu har jag tryggat min fortlevnad i höstrusket. Mat, godis, böcker att läsa i brasans sken och tvål ifall jag smutsar ned mig.

När jag kom hem kände jag för att kicka igång Luther lite också, han blir så tjatig om han inte får sitt, och jag bytte således lakan, körde en maskin tvätt och manglade de fuktiga produkterna innan jag hängde dem på tork. Skall man vara självkritisk var det inget smart drag att ägna sig åt sådana fuktiga aktiviteter en fuktig dag. Hela huset känns numera som ett våtvarmt omslag. Men självkritik är för mesar och det luktar gott av sköljmedel så who cares.

Bibliotek är en fin uppfinning. Sedan jag som sjuåring upptäckte att det finns hus med böcker i som man får läsa alldeles gratis, är jag en stamkund. På den tiden lånade jag så många böcker jag fick av bibliotekstanten, hon brukade sätta gränsen vid tio böcker, ett i mitt tycke löjligt lågt antal som bara innebar att jag fick ränna till stan stup i kvarten. Numera lånar jag fyra-fem böcker åt gången och det är ganska lagom både för mig och bibblan.

Idag kom jag hem med en bok av Harry Bernstein, mannen som författardebuterade vid 96 års ålder då hans hustru gick bort och han behövde en hobby att fylla tomrummet med. Utöver det hittade jag några socialrealistiska böcker från bland annat Roddy Doyle. Dessa läses företrädesvis när man är på gott humör och betraktar tillvaron med försiktig optimism. Man bryter lätt ihop av all misär annars.

Han har förresten också skrivit böckerna som ligger till grund för filmerna The Commitments och The snapper. Jag älskar båda.

Och minsann om det inte har slutat regna!

2 kommentarer:

  1. ObservatörsJanBanan2 juli 2011 kl. 14:55

    Roddy D har lyckats med konststycket att skriva en halvkass bok som blev en appselut fantastisk film - The Commitments. Boken blev jag så besviken över så att den blev bara läst tre gånger (den första, den enda och den sista gången) medan filmen...... tja, räkningen är borttappad.

    Gomorron. Dax för frukost och därefter taklös färd söderut i stilla mak längs solig Atlantkust

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt inte läst boken. Fastnade i filmen en gång och blev hooked. Har sett filmen ett större antal gånger och vill inte förstöra upplevelsen med att få nya idéer genom att läsa boken. Tur, om jag tolkar dig rätt. Gillar the snapper som film också, se den om du inte ha gjort det.

    Nu strular det i kommunen igen och jag har fått ägna lördagseftermiddagen åt arbetet. Ack ja...

    Taklös färd... Gnid in det, bara...:-)

    Ha det härligt!

    SvaraRadera