lördag 3 december 2011

Olika humor

Häromdagen skulle jag veckohandla och som vanligt är detta uppdrag fullt jämförbart med vilket maratonlopp som helst där det finns många vältränade konkurrenter som man måste kämpa för att slå. Komma före till kassan, alltså.

Det är inte säkert att de tävlar med mig, men jag tävlar med dem och det är ungefär samma sak. Stressigt från början till slut.

Jag skriver självfallet inköpslistan efter i vilken ordning varorna kommer i butiken för att vinna maximalt med tid och sedan kör jag med vagnen med sådan hastighet att endast vänster framhjul har markkontakt i kurvorna. (Jag går runt i butiken motsols.) Byter man plats på varorna blir jag frustrerad. Möblerar man om mycket får jag nästintill panik.

Häromdagen var en vanlig dag, då jag på ingen tid alls rafsat åt mig livsmedel för dryga tusenlappen och stormat fram till kassorna. Innan jag gick in i butiken hade jag pantat veckans flaskor och burkar och fått två kvitton i utdelning. Dessa kastade jag fram till killen i kassan varpå jag började packa ned mina varor medan han blippade med streckkoderna.

När han summerat allt och började subtrahera mina pantkvitton tittade han länge på ett av dessa och frågade sedan:

- Är det här något du vill ha tillbaka?

I näven höll han ett kvitto jag fått dagen innan på verkstaden när de bytt däck åt mig. 300 kronor hade detta äventyr kostat mig. Varför kassören på Willys fått detta i sin ägo vet jag inte, sannolikt hade det smugit sig in bland pantkvittona, men det vill jag av någon anledning inte erkänna.

Istället sa jag:

- Jag ville bara visa dig hur himla dyrt det är att byta däck. 300 kronor, är det klokt det?

Han tittade lite underligt på mig, räckte fram kvittot och sa försiktigt att jo, det var dyrt det.

Därefter skyndade han sig att slå ut beloppet i kassan, meddela mig att det skulle kosta mer än tre gånger så dyrt hos honom som det kostat mig att byta däck och sedan frågade han mig om jag ville ha kvittot.

- Ja, absolut, svarade jag. Det skall jag ta med mig när jag skall till tandläkaren nästa vecka och visa upp där!

Sen log jag sött för att han skulle förstå att jag bara skojade.

Han log inte tillbaka. Och idag när jag på nytt fyllt på förråden stängde han sin kassa när jag var på väg att ställa mig i den kön.

Vi har olika humor.

2 kommentarer: